Kerst door de ogen van glazenier en schilder Jan Schoenaker

Op woensdag 14 december om 20.00 uur verzorgt ds. Koos Sluiter uit Almelo een lezing over de Oldenzaalse schilder en glazenier Jan Schoenaker. Deze lezing vindt plaats in De Voorhof, Kerkstraat 6 in Delden. Ds. Sluiter heeft het leven en het werk van Schoenaker bestudeerd en heeft in vele kerken zijn ramen en schilderingen gefotograveerd. Hij heeft de schilderingen die met Kerst te maken hebben uitgezocht en wil hier in de aanloop naar het kerstfeest over vertellen. Het belooft een interessante avond te worden. In de RK Blasiuskerk in Delden is de Mariakapel geschilderd door Jan Schoenaker. Dus voor de Deldenaren heel dichtbij. Ook in Bentelo zijn de ramen van de O.L.Vrouwekerk van deze glazenier. Na deze avond zult u de Mariakapel in Delden en de ramen van de kerk van Bentelo anders bekijken.

Deze presentatie laat u het kerstverhaal door de ogen van Jan Schoenaker zien. Het is een een glazenier geweest die in veel kerken in Twente zijn sporen heeft nagelaten in de prachtige glas-in-lood-ramen. Hij deed dit met vakmanschap, kennis van zaken en humor. In ramen in verschillende kerken komen bekende momenten uit het kerstverhaal voor. In deze presentatie zijn de beelden van het kerstverhaal uit de diverse kerken verzameld, aangevuld met fresco’s en enkele tegels van Jan Schoenaker. Het is een doorlopend verhaal dat begint bij de profeten en bij Joachim en Anna, de ouders van Maria, zoals ze worden getekend in een apocrief evangelie. Dan volgen de beelden die in geen enkel kerstverhaal mogen ontbreken om te eindigen bij de jonge Jezus bij zijn ouders in Nazareth. Aan de beelden zijn kerstliederen toegevoegd van oud tot eigentijds. Jan Schoenaker weet het geboorteverhaal op zijn geheel eigen wijze te vertellen. De presentatie duurt ruim een uur. U bent allen hiervoor uitgenodigd.