Ontmoeting met Bea Oude Mulders en Albert Gilsing

U zult wellicht denken, wie zijn dat dan?

Bea Oude Mulders en Albert Gilsing zijn beiden betrokken katholieken in een van de parochies van ons bisdom. Zij hebben ook een opleiding gevolgd (van twee jaar) in ons bisdom om met een bijzondere aandacht binnen de catechese en diaconie beschikbaar te zijn.

Als pastoraal team zijn we op zoek naar mensen die de opleiding tot catechetisch werker of diaconaal assistent willen volgen om met je deskundigheid en betrokkenheid je in te zetten voor de catechese of diaconie. Ben je geïnteresseerd, wil je erover nadenken, wil je je laten informeren? Kom dan op woensdagavond 25 september om 20.00 uur naar de Franciscuskerk te Hengelo.

Op deze avond presenteren Albert Gilsing en Bea Oude Mulders-Geerdink zich en zullen van hun ervaringen getuigen. Ook maken zij ons deelgenoot van hun feitelijke bezigheden binnen de parochie. Als je komt dan ben je nog nergens aan gebonden. Kom in alle openheid om informatie te ontvangen, om je vragen te stellen, wellicht wordt het dan iets voor jou!

Wil je ons laten dat je komt? Geef je op via contact@pastoraalteam.nl.


Mijn naam is Bea Oude Mulders. Vanaf november 2017 ben ik parochiecatecheet in de St. Jorisparochie in Almelo. In onze parochie hebben we geen pastoraal werker meer. Samen met diaconaal assistent Annette ter Ellen ondersteun ik pastoor Woolderink.

Sinds mijn kindertijd doe ik vrijwilligerswerk in de parochie: Kinderkoor, jongerenkoor, lector en misdienaar. In 2009 werd ik lid van de werkgroep Eerste Heilige Communie en in 2011 ook van de werkgroep Vormsel. Het was erg fijn om bezig te zijn met kinderen en jongeren en hun geloof. Maar ik merkte dat het inhoudelijk wel moeilijk kan zijn om bepaalde zaken goed te verwoorden. Hier wilde ik me graag in ontwikkelen. Daarom ben ik in september 2012 de driejarige opleiding tot parochiecatecheet gaan volgen.

In het eerste jaar leerde ik veel over de sacramenten en kreeg ik een theologische basis. In het tweede jaar stond de praktische vorming centraal, zoals hoe werk je met groepen. In het derde jaar moest ik een ‘stage’ doen in onze parochie. Ik heb daarbij gekozen om een gespreksgroep ‘Geloven Nu’ op te starten. Juist ook omdat mijn eigen leerdoel was om mij beter te kunnen verwoorden. Deze gespreksgroep leid ik nu nog.

Door de opleiding kreeg ik meer kennis. Ik leerde dat, wanneer je als catecheet aan het werk gaat, je je eigen achtergrond en geloof meeneemt. Maar ook iedereen die je ontmoet brengt hun eigen achtergrond mee. En daar moet je zeker rekening mee houden.

Wat ik ook heel belangrijk vind, is ontmoeting. Sinds 2017 zijn er in ons bisdom al meerdere mensen die werken als parochiecatecheet of daarvoor in opleiding zijn. Wij hebben onderling contact via een groepsapp. Het is fijn om dit contact te hebben, want zo kun je elkaar helpen en versterken. We komen dan ook nog steeds één keer per jaar bij elkaar. Voor vorming, maar ook voor ontmoeting.

Ik ben heel dankbaar dat ik door deze opleiding dit mooie werk als parochiecatecheet mag doen en voor het grote vertrouwen van onze pastoor Woolderink.
Bea Oude Mulders


Bij deze wil ik mij even kort voorstellen. Mijn naam is Albert Gilsing, 59 jaar en woonachtig in Silvolde (Achterhoek). In het dagelijks leven ben ik psychiatrisch senior verpleegkundige, voor de GGZ-organisatie ProPersona op de locatie Multi Complexe Zorg te Wolfheze. Mijn hele leven door ben ik betrokken geweest met allerlei vrijwilligerstaken binnen de parochie. In deze jaren heb ik ook meerdere cursussen gevolgd om de vrijwilligerstaken verantwoord te kunnen vervullen.

De laatste cursus was tot diaconaal assistent. Destijds was het pastoor Peter Ambting die mij attendeerde op het bestaan van deze opleiding.

In 2014 ben ik gestart aan de opleiding tot catecheet, voor deze opleiding staat drie jaar. Echter in 2016 begon de opleiding tot diaconaal assistent en kwam ik tot de conclusie dat deze opleiding veel beter bij mij past. Handen uit de mouwen en vooral praktisch bezig zijn met en voor onze medemens. Na het theoretische deel van de catechetenopleiding te hebben afgerond, ben ik dus overgestapt naar de opleiding tot diaconaal assistent. En dit met heel veel plezier!

Deze tweejarige opleiding is in alle opzichten gevarieerd, wat betreft de theorie en de praktisch uitvoering van het geleerde. Tijdens de opleiding heb ik veel steun ervaren van medecursisten, docenten en ons pastoraal team. Door deze opleiding mag ik mij een gekwalificeerd vrijwilliger noemen en voel ik mij als een vis in het water. Het tot steun zijn van medevrijwilligers of leiding nemen in een werkgroep of project, maken dat ik heel veel voldoening ervaar in het vrijwilligerswerk. Daarnaast geeft het een extra verdieping in mijn eigen geloofsbeleving.

Nieuwsgierig geworden en/of vragen over de inhoud van de opleiding tot diaconaal assistent? Kom dan naar de informatieavond op woensdag 25 september, om 20.00 uur in de Franciscuskerk te Hengelo.

Good goan en tot dan!
Albert Gilsing