Pasen en Pinksteren op één dag? Nee dus …

Frans Wiersma vertelt waarom niet.

De naam Frans Wiersma zal voor veel mensen in Twente een bekende naam zijn. Geruime tijd was hij predikant van de Protestantse gemeente in Delden. Ook organiseerde hij reizen naar onder meer het Midden-Oosten, Griekenland, Turkije, Italië, pelgrimsreizen naar Compostella en kunstreizen langs de werken van Chagall. Inmiddels is hij al geruime tijd met emeritaat, maar hij is nog altijd een begenadigd verteller. Voor Universiteit leven Lang Leren, afgekort U3L vertelt hij met verve over de historische achtergronden van christelijke oogstfeesten. Pasen en Pinksteren komen aan bod, maar nog veel meer.

Pasen en Pinksteren waren oorspronkelijk Israëlische oogstfeesten. In de loop der eeuwen zijn daar betekenissen aan toegevoegd, zowel binnen het joodse als het christelijke geloof. De gersteoogst is binnen: de aren werden in dankbaarheid opgedragen aan God. Maar vaak was er honger, de joden verlieten huis en haard en vestigden zich in Egypte. Na de bevrijding uit dat land werd de vrijheid gevierd: Pesach. Na de wederopstanding van Christus wordt Pesach Pasen en komt er weer een laag bij. In deze driedelige cursus onderzoekt Frans Wiersma de vele lagen waaruit Joodse en Christelijke feesten bestaan.

De cursus vindt plaats op dinsdag 28 maart, 4 april en 11 april van 14.00-16.00 uur in Museum Hengelo. Voor nadere informatie en opgave kunt u terecht op www.u3l.nl

U3L, organiseert cursussen, lezingen en studiedagen in Overijssel over onderwerpen op het gebied van filosofie en religie, kunst en cultuur en mens en maatschappij. Deze worden gegeven door ervaren en enthousiaste docenten.