Reactie op ‘Kaf en koren’ over Actie Kerkbalans

In zijn column in TC Tubantia van woensdag 20 januari 2021 doet Theo Krabbe een felle aanval op het beleid van kardinaal Eijk met zijn desastreuze kerksluitingen en opschaling van parochies. Dit naar aanleiding van de Actie Kerkbalans die momenteel plaatsvindt binnen de Heilige Geest parochie. Krabbe doet een oproep aan de katholieken in deze regio om in actie te komen en het geld van de Actie Kerkbalans niet aan de parochies te geven, dan wordt het maar doorgesluisd naar Utrecht, maar aan lokale stichtingen die het geld beheert en inzamelt voor de kerkelijk aanwezigheid in lokale gemeenschappen.

Feitelijk: wat gebeurt er met het geld van de actie kerkbalans

Dat blijft binnen de parochies. Over het besteden daarvan heeft de kardinaal niets te zeggen! De parochies gebruiken het geld om de salarissen van de pastorale teams te betalen en de kerken en andere gebouwen zo goed mogelijk te onderhouden. Om het bisdom te laten functioneren, is er een bisdombijdrage die iedere parochie in het bisdom betaalt van 9% van de inkomsten. Verder gaat er niets naar het bisdom. Het bisdom is overigens ook sterk aan het bezuinigen geslagen. Ook daar verdwijnen banen en worden vacatures niet meer opgevuld.

Minder opbrengst van de kerkbalans betekent rechtstreeks minder geld voor de salarissen van het pastorale team en onderhoud. En het is nu al zo dat veel parochiebesturen zich gedwongen zien door de gestage vermindering van de inkomsten de secularisatie, vergrijzing en de vermindering van het kerkbezoek kerken te sluiten.

Kerken sluiten?

Kerken worden gesloten door de parochiebesturen en gebruiken daar een zeer streng protocol voor. Het bisdom toetst aan het eind of het protocol is gevolgd. Niemand zit erop te wachten om kerken te sluiten maar aan failliete parochies hebben we ook niets.

De vrijwilligers, pastorale teams en parochiebesturen proberen van alles en zijn dag en nacht in de weer om de parochies vitaal en de kerken open te houden. Een column van Theo Krabbe, waar zijn afkeer van kardinaal Eijk wordt gebruikt om de parochianen op te roepen om niet bij te dragen aan de Actie Kerkbalans en op die manier dus indirect bij te dragen aan het sluiten van kerken en het kleiner worden van pastorale teams, is in mijn ogen dan ook een gotspe.

Dr. P.A. Helle
Vicevoorzitter bestuur Heilige Geest parochie