Vieringen met cameraman André Bourgonje

Sinds in onze kerken van de parochie maar beperkt weekendvieringen gehouden worden i.v.m. Corona, is er een vrijwilliger wekelijks actief in de vaak lege kerk in Delden. André Bourgonje is bereid gevonden om live parochievieringen bekijken, vanuit huis, mogelijk te maken. Met zijn camera- installatie op de oude preekstoel halverwege de kerk in Delden hebben diverse parochianen hem al kunnen zien hoe hij als vrijwilliger de parochievieringen live uitzendt via het Youtube kanaal. Daarom heeft de webredactie André uitgenodigd voor een interview.

Andre, kan je iets over jezelf vertellen, wat doe je dagelijks?

Mijn naam is André Bourgonje , getrouwd met Karin en vader van 2 zoons. Voor mijn beroep repareer en keur ik allerhande meetapparatuur. Daarbij geef ik ook ondersteuning aan de klant. Als hobby schilder ik iconen en film/fotografeer ik.

Wat is je betrokkenheid bij de kerk?

Al sinds 1978 ben ik misdienaar. Tijdens mijn pubertijd ben ik daar even mee gestopt maar daarna tot aan nu ben ik nog steeds acoliet. Daarnaast heb ik nog een paar kleine taken in de kerk. Het is voor mij persoonlijk van grote waarde om verbonden te zijn aan de kerk. Ondanks alles weet ik dat dit echt bij me hoort. In de St. Stephanuskerk in Borne ben ik samen met René communie- en vormselfotograaf. En nu sinds bijna 2 jaar heb ik het livestreamen op mij genomen en ben daarmee ons parochieverband van dienst.

Wanneer ben je begonnen met vieringen uitzenden? Heb je dit je zelf aangeleerd? Ontwikkel je jezelf nog steeds hierin?

Toen ik half maart 2020 van Corona hoorde, had ik al gedacht dat dit gevolgen zou kunnen hebben t.a.v. het bezoeken van vieringen. Na mijn laatste viering die ik toen diende, hoorde ik pastoor Oortman zeggen dat er waarschijnlijk alleen nog maar kerkradio over zou blijven.

Het liet mij niet los en ik kon er niet goed tegen dat er straks een hoop mensen zonder een H. Mis thuis zouden blijven zitten. Ieder mens die ernaar verlangt, verdient een mis, zo denk ik. Tijdens een wandeling bedacht ik dat ik met mijn kennis best wel eens een audio /video verbinding zou kunnen oprichten waarmee de mensen alsnog thuis vieringen konden bijwonen. Hierna heb ik dit gelijk getekend en omschreven. Ik liep daarbij ook tegen vele vragen aan waarop ik geleidelijk antwoorden ben gaan zoeken en ben gewoon gaan bouwen.
Op 1 April 2020 was de eerste uitzending, deze verliep niet geheel vlekkeloos maar is wel van begin tot eind zichtbaar en hoorbaar geweest voor de mensen thuis. Live zoiets als dit doen bleek nog niet heel eenvoudig, als je live bent, ben je wel live… De viering op deze wijze vastleggen ging met vallen en opstaan en geleidelijk aan ging het al best aardig.

Ja, eigenlijk mag je wel zeggen dat veel door mezelf is aangeleerd al heb ik wel camera ervaring. Eerlijk gezegd heb ik er wel mijn eigen draai aangegeven.
Het ontwikkelen staat voor mij nooit stil. Dat houdt nooit op. Nog altijd denk ik goed na over wat ik doe en probeer daar zoveel mogelijk vooruitgang mee te boeken. Immers wil ik de mensen een zo mooi mogelijk beeld/ geluid kunnen geven. Ook luister ik goed naar wat kijkers er over zeggen en probeer daarmee vooruitgang te bereiken. Als er een storing optreedt is dat heel vervelend maar voor mij ook altijd aanleiding om te kijken hoe je het voor de toekomst kan voorkomen. Een storing kan in die zin als leermoment worden beschouwd.

Tot wanneer ben je van plan vieringen uit te zenden? Ook na Corona?

Een plan heb ik daar niet precies over al wordt er wel eens over gesproken en gedacht. Toen dit alles begon dacht ik dat het na enkele weken niet meer nodig zou zijn. Nou, dat liep heel anders. Nog altijd voel ik veel energie om dit te kunnen en willen doen. Het is interessant om te doen, ik zie nog altijd uit naar het moment om uit te zenden. Ondanks alle werkzaamheden die een uitzending vragen kan ik de mis op deze manier heel intens beleven.

De installatie die ik bouwde moest in de fietstassen kunnen. Tot voor kort deed ik alles altijd op fiets. Weer of geen weer. Met ingang van dit jaar is mij gevraagd om vanuit Borne uit te zenden wat nu ook best aardig gaat. De installatie bouw ik nu thuis al op en schuif ik in de auto, gewoon omdat het nu de fiets ontgroeid is.

Gaat het nog door na de Corona? Wat mij betreft zal ik het dan nog best een tijdje willen doen al ben ik daarin niet de enige die het voor het zeggen heeft. Het lijkt me niet verkeerd wanneer er ooit iemand bij komt die ook in staat is een livestream te doen.

Hoe zie je de Youtubeviering t.o.v. de kerkomroep vieringen van de 6 geloofsgemeenschappen?

Dit zie ik als een alternatief voor mensen die niet in staat zijn om welke reden dan ook, niet naar de kerk kunnen. Gaande weg ben ik het ook wel als promotiemiddel gaan zien voor mensen die wel interesse hebben voor de kerk maar de stap er heen (nog) niet maken.

Een vervanging van fysiek kerkbezoek kan het volgens mij niet zijn, persoonlijk vraag ik mij wel eens af of je dat wel zou moeten willen. Fysiek naar de kerk is een heel andere beleving. Daar komt bij dat als je elkaar in de kerk ziet het veel meer een gemeenschappelijk gebeuren is.

Wat zou je verder nog willen vertellen tegen de parochianen van de Heilige Geest parochie?

Allereerst wil ik jullie bedanken voor de tijd die ik bij jullie heb mogen zijn. Hopelijk heb ik iets kunnen bijdragen… Jullie hebben echt een mooie kerk waar een heel fijne sfeer is en jullie zijn fijne mensen. Jullie mogen daar gerust trots op zijn. Dat ik nu in Borne sta wil niet zeggen dat het zomaar voorbij is. Ik denk met veel liefde en goede herinneringen aan de tijd in Delden terug. Hopelijk mag ik af en toe nog eens bij jullie in de H.Blasius komen.

André. bedankt voor dit fijne gesprek en nog veel succes met het mooie vrijwilligerswerk dat je doet voor de parochie.

Rob Legtenberg namens de Webredactie, H. Geestparochie.