HISTORIE PAROCHIEKERK GOOR
Over wanneer en hoe de parochie Goor is ontstaan is niets met zekerheid bekend. Aangenomen wordt dat de kerstening van onze streken in de laat-Karolingische tijd (8e-9e eeuw) heeft plaatsgevonden. Toen was van parochievorming nog geen sprake. Pas in de 12e eeuw zijn er een aantal aanknopingspunten waaruit geconcludeerd mag worden dat er parochiegemeenschappen zijn, gemeenschappen van christenen die zich tot kerkgemeenschappen hebben georganiseerd. Zo is er omstreeks 1118 sprake van een aantal kerspelen in Twente waaronder ook Goor wordt genoemd. In de kerspelen mogen wij parochies veronderstellen.
Goor Petrus en Paulus KerkDe huidige Petrus en Paulusparochie is bijna 200 jaar oud. (1809). De kerk (het gebouw) is 1894 gebouwd. In 1994 is het eeuwfeest van de parochie uitgebreid gevierd. Ter gelegenheid van dit jubileum is een boek verschenen over de geschiedenis van de parochie, die teruggaat tot in de 12e eeuw. Het boek “Petrus en Paulusparochie Goor In woord en beeld” beschrijft uitgebreid de historie van parochie van de afgelopen 100 jaar. Het boek ligt ter inzage in het parochiecentrum van onze parochie. Er zijn nog een aantal exemplaren te koop. Bij interesse kunt u zich richten tot het parochiesecretariaat.
HISTORIE VAN DE GOORSE KATHOLIEKE GEMEENSCHAP
De Goorse katholieke gemeenschap maakt deel uit van de Katholieke gemeenschap in Twente. Hierover heeft dhr. Kokhuis in 1997 een boek geschreven. Het boek is getiteld “Twaalf eeuwen Katholiek Twente 797-1997, momenten uit een levend(ig)e geloofsgenootschap.” Het boek ligt ter inzage in het parochiecentrum van onze parochie.
De eerste steen van onze huidige parochiekerk is door pastoor Hoogveld gelegd op 29 juni 1893, op het feest van onze kerkpatronen, de H.H. Petrus en Paulus. Op 1 augustus 1894 is de kerk geconsecreerd door de bisschop van Haarlem, mgr. Bottemanne.
PETRUS EN PAULUS
Petrus en Paulus zijn onze patroonheiligen van de Goorse kerk. In onze kerk staan ook beelden van deze patroonheiligen.
Petrus heette oorspronkelijk Simon. Christus noemde hem Kefas (het Hebreeuwse woord voor Petrus, de rots). Hij woonde in Kafarnaüm en oefende met zijn jongere broer Andreas het beroep van visser uit. Daar roept Christus hen als zijn apostelen. In de Evangeliën en de Handelingen van de Apostelen kunnen wij verder het leven van Petrus volgen.
Paulus heette voor zijn bekering Saulus (dat was zijn Romeinse naam) en werd geboren in Tarsus, in de Romeinse provincie Cilicië in Klein-Azië (ongeveer twee tot drie jaar later dan Jezus) als zoon van Joodse ouders uit de stam Benjamin. Hij werd volgens de streng
godsdienstig-nationale partij van de Farizeeën opgevoed en bezat het waardevol voorrecht van het Romeins burgerrecht, dat hem dikwijls te pas kwam. Als jongen ging hij naar Jeruzalem om zich tot leraar van de Wet te laten vormen; zijn leraar was de gevierde Gamaliël. Hij leerde het handwerk van tentenmaker, dat hij ook als apostel uitoefende.
Tijdens Jezus’ optreden was hij niet meer in Jeruzalem; hij heeft de Heer bij diens leven nooit gezien. Bij zijn terugkeer in Jeruzalem vond hij een bloeiende christengemeente waartegen hij fel tekeer ging. De H. Diaken Stefanus wordt onder zijn goedkeuring gestenigd. Dan gaat hij naar Damascus, maar vóór hij de stad bereikte, verscheen Christus hem: “Saulus, waarom vervolgt ge Mij?” Na zijn bekering gaat hij naar Jeruzalem terug “om Petrus te zien”. Barnabas leidt hem in de christengemeente. Over zijn missiereizen door Klein-Azië en Griekenland wordt verhaald in de Handelingen der Apostelen. Paulus schreef veertien brieven (die bewaard zijn gebleven) naar verschillende christengemeenten.
In 66 gaat hij voor de tweede maal naar Rome, wordt gevangen genomen sterft in 67 de marteldood, samen met Petrus. Dat Paulus niet gekruisigd werd, kwam doordat hij Romeins burger was, die geen slavendood (kruisdood) mocht sterven. Daarom werd hij onthoofd. Petrus wilde niet net als zijn Heer gekruisigd worden, maar met zijn hoofd omlaag.
De beelden van de H. Petrus en Paulus werden in 1943 geschonken.
BEZIENSWAARDIGHEDEN
De parochiekerk bevat diverse bezienswaardigheden. De kerk is op werkdagen geopend tussen 14.00 en 15.00 uur. Hieronder een beschrijving van enkele bezienswaardigheden uit onze kerk.